Mooi plaatje hè, hierboven. Zo’n artist impression is bedoeld om je ‘lekker’ te maken voor de plannen. En dieplannen zijn ook best ‘lekker’,alleen niet voor onze wijk. Twee immense woontorens die hun schaduw over Kralingseveer werpen. Zo’n 5.000 woningen waarbij wordt uitgegaan dat de meestevan de 7.500 inwoners geen auto hebben. Tuurlijk… En waar gaan deze mensen parkeren? Inderdaad! Mogelijke afsluiting van Rivium Boulevard? Mooi… maar hoe gaan veel mensen dan naar de snelweg? Inderdaad!
Wat wil de Belangengroep Leefomgeving Kralingseveer (BLKV)? Dat het nieuwe Rivium in een open proces wordt ontwikkeld, met ruimte voor innovatieve ideeën. En zo dat Kralingseveerders er óók profijt van hebben (bijvoorbeeld een veilige en snelle fietsverbinding met het centrum van Rotterdam of een geluidsscherm langs de A16). Met minimale ‘duurzame’ overlast (verkeer, parkeren, kunstlicht, geluid). Zie bijvoorbeeld de geplande zeer hoge toren aan de dijk die ons zonlicht steelt, wat merkbaar is tot in de volkstuinen. Voorwaarde is dat de gemeente Capelle aan den IJssel en haar partners (onder andere de gemeente Rotterdam, de provincie, DCMR en een stel projectontwikkelaars) ons tijdig en volledig informeren over de plannen. Als inwoners van Kralingseveer zijn we, of we nu willen of niet, direct betrokken bij de gebiedsontwikkeling van onze buren.
Na een eerder gesprek met de inmiddels vertrokken projectleider en wethouder (zie vorige Wijkkranten), hebben vijf leden van de BLKV begin december kennis gemaakt met de nieuwe projectleider Andjela Kraljevic. Het gesprek draaide om de openheid van het besluitvormingsproces en om integrale gebiedsontwikkeling. De BLKV vindt een MER (Google op ‘milieueffect-rapportage’) het beste instrument om een groot project als ‘het nieuwe Rivium’ vooraf zorgvuldig te toetsen. Wij krijgen echter de indruk dat de gemeente Capelle niet staat te springen om een MER te laten uitvoeren. Dat begrijpen we simpelweg niet.
We hebben onze grote zorg uitgesproken over het feit dat informatie niet actief(!) met ons wordt gedeeld. Als het aan de projectleider ligt, wordt alles openbaar. Ze gaf echter aan dat dit op het moment niet mogelijk is, onder andere omdat er nog allerlei onderzoeken lopen waarover advies is gevraagd aan de provincie en DCMR. Wij hopen dat we dit advies, dat binnenkort gereed is, toegestuurd krijgen zonder erom te hoeven vragen. Overigens ligt er reeds een verkeersbesluit (over de Parkshuttle) dat verwijst naar onderzoek naar verkeersveiligheid waarvan de adviezen ‘deels’ zijn overgenomen. En dat onderzoek? Inderdaad, niet bijgevoegd bij het besluit. Na onze ontmoeting met de projectleider hebben wij in ieder geval wel de onderliggende stukken over de Parkshuttle ontvangen en zijn we uitgenodigd voor een nader gesprek hierover.
We hebben de indruk dat een handjevol ontwerpers en investeerders samen met de gemeente achter gesloten deuren de puzzel maken over de hoogte van de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte. De Capelse gemeenteraad krijgt dan over een paar maanden de gelegde puzzel gepresenteerd, met de boodschap ‘we hebben met stakeholders gesproken, we hebben alles berekend, het klopt, verander niets, want dat kost tijd en geld’. En dan gaat de raad akkoord, of in ieder geval de coalitiepartijen. En dan kunnen onze ideeën om het nog beter te maken niet meer worden meegenomen. Dan zijn we te laat!
De BLKV wil dat er een integraal plan wordt gemaakt voor Het Nieuwe Rivium (en een MER is daarvoor een heel goed instrument). We willen – tijdig – alle details kennen achter de verschillende deelprojecten in de wijk, zoals de immens hoge torens. Inclusief de onderliggende onderzoeken. Immers, het maakt nogal uit of je uitgaat van 500 of 4.000 auto’s voor de geplande 5.000 woningen. De BLKV wil een realistisch totaalbeeld van ‘Het Nieuwe Rivium’ en mee kunnen denken met de gebiedsontwikkeling bij de buren.
Het moet.
Het kan.
Wij willen dit.
Blijf op de hoogte.
Doe mee met BLVK. App naar 06-4741276