Bomen zijn belangrijk voor Rotterdammers en de wijk. Ze brengen sfeer, karakter en kleur, hebben een gunstig effect op het stadsklimaat en zijn goed voor onze gezondheid. Helaas hebben we in onze wijk niet veel bomen, en onlangs werd er ook nog eens een stel gekapt. We vroegen wijkregisseur Barbara Flanderijn van Stadsbeheer Prins Alexander om uitleg.
“Stadsbomen hebben het niet gemakkelijk. Ze worden gemiddeld maar half zo oud als bomen in een bos. Het klimaat in de stad is vrij extreem in vergelijking met het bos. Ook is in de stad de bodem vaak sterk verdicht. De groeiplaats is klein, de omgeving stoffig en droog. En graafwerkzaamheden worden vlakbij de wortels uitgevoerd. Jaarlijks vervangt de gemeente vele kilometers riolering en hoogt straten op. Helaas lukt het dan niet altijd om de bomen te sparen.”
Gemeentelijke bomenexperts houden de bomen goed in de gaten. Ze controleren de groei en ontwikkeling van de bomen en bepalen de onderhoudsbehoefte.
Zieken iep Ottergracht
Net als mensen kunnen bomen ook ziek worden of ergens last van hebben, aldus Barbara. “Dit jaar bleek dat de grote iep aan de Ottergracht was aangetast door de iepziekte. We moesten de boom snel verwijderen om besmetting van andere bomen te voorkomen. De iepziekte is namelijk zeer besmettelijk. Ook dood hout – zoals meegenomen brandhout – kan een besmettingshaard zijn. Iepen waarbij de ziekte is geconstateerd worden daarom altijd gerooid. Het gekapte hout moet volgens bepaalde voorschriften worden verwerkt.”
Zeer besmettelijk
Iepziekte ontstaat door een zeer besmettelijke schimmel verspreid door de iepenspintkever. Tijdens de zomermaanden vliegt deze rond, boort zich door de bast van een geschikte iep en zet daar eitjes af. Na het uitkomen van de eitjes duurt het twee tot drie weken voordat jonge kevertjes uitvliegen. Zij zijn met de schimmel besmet en kunnen gezonde iepen aantasten. Na besmetting raken de houtvaten verstopt en sterft de boom af.
‘Griepprik’ voor iepen
Barbara: “Het iepenbestand in Rotterdam wordt ieder jaar gecontroleerd op deze ziekte. Gezonde bomen worden ze ingeënt om te voorkomen dat ze de ziekte krijgen. Het is te vergelijken met een griepprik. Dat seizoen kunnen de iepen de ziekte niet krijgen. Gemeente Rotterdam doet mee aan een landelijke proef met nieuwere resistentere iepsoorten. Zo dragen wij bij aan een groene stad, ook op lange termijn.”

Voorkomen schade door bomen Elandstraat
“Op het plantsoentje aan de Elandstraat zijn een flinke iep en een fraaie kastanje gerooid. Erg zonde en een gemis voor het stukje groen hier. Deze twee bomen moesten gekapt worden in het kader van de zogenoemde zorgplicht: uit de jaarlijkse boomveiligheidscontrole bleek dat deze bomen een te groot risico vormden. Kans op zware takbreuk of omwaaien was reëel, en dat is gevaarlijk in onze bebouwde omgeving.”
Nieuwe bomen: twee iepen en Anna Paulownaboom
Voor de twee verdwenen iepen (aan de Ottergracht en de Elandstraat) komen twee resistente iepen terug; op dezelfde plek of in de directe nabijheid. Op de plek waar de paardenkastanje stond, komt een Anna Paulownaboom. Dit is een fraai bloeiende boom, die tot in de lengte der jaren daar het beeld mag gaan bepalen.
