Je huis verbouwen is een manier om de waarde van je woning te verhogen. Of je huis voor een betere prijs verkopen. Maar een aanpassing aan je woning kan duur uitpakken. Hoe financier je een verbouwing? De huizenmarkt trekt weer aan. Het Kadaster registreerde In mei twintigduizend meer woningverkopen dan in april. Aannemers hebben het te druk en verhogen de prijzen of komen niet eens opdagen.
Verbouwen is een optie, als je het maar goed doet.
Verkoopwaarde huis verhogen
Een goede manier om je woning in waarde te laten stijgen, is het uitbouwen van de leefruimte. Denk aan de uitbouw van je keuken of woonkamer, of een dakkapel. Verplaatsen van de badkamer op de begane grond naar de slaapverdieping.
Hier in de wijk zijn nog veel huizen met de badkamer op de begane grond. De koper van tegenwoordig wil dit niet. Vaak krijg ik te horen dat de volgende eigenaren dit maar moet gaan uitvoeren. Dit is begrijpelijk maar vaak kost dit een bedrag wat is te overzien, met de extra opbrengst zal de verkoper erg tevreden zijn. Nog recent kreeg ik van een kijker te horen dat hij bij een woning is gaan kijken hier in de wijk, hij vertelde mij dat hij dit pand niet wilde kopen omdat de kozijnen rot zijn, dit is niet eens het geval. Die eigenaar kost het een paar uurtjes, een pot verf, enkele uurtjes werk en dat huis zou nu zijn verkocht.
Kopers willen niet meer klussen en willen een huis waar je zo in kan. De afgelopen jaren heb ik dit vaak gehad. Een huis waar niets aan hoeft te gebeuren gaat in bijna alle gevallen voor de vraagprijs van de hand, een huis waar nog het een en ander aan moet gebeuren duurt de verkoop veel langer. Daar komt nog eens bij dat als een huis lang te koop staat kopers denken dat er iets mis is met het huis, omdat het al zo lang te koop staat. De vraagprijs wordt dan ook niet meer gehaald.
Financiering
Om een verbouwing te financieren, kun je doen met je eigen spaargeld. Omdat je boven een bedrag van 25.000 euro aan spaargeld belasting moet betalen, kan het financieel voordelig zijn dit geld te investeren in het verbouwen van je woning.
Een andere optie is het aangaan van een tweede hypotheek. Je vraagt dan een bouwdepot aan. omdat de bank er zeker van wil zijn dat het geld wordt gebruikt voor de verbouwing zal de bank dit vasthouden op een geblokkeerde rekening. Door de facturen te declareren bij de bank worden de facturen vergoed tot het depot volledig is gebruikt. Je betaald dan rente over het deel wat is opgenomen. De extra rente en de kosten om de hypotheek aan te vragen zoals advies en de taxatiekosten zijn aftrekbaar voor de belasting. De rente is uiteindelijk relatief laag.
De verbouwing kan ook worden gefinancierd met een krediet of zelfs een persoonlijke lening. De rente is dan wel wat hoger maar is ook aftrekbaar van de belasting, let dan wel op dat je kan aantonen dat je het hele bedrag hebt gebruikt voor de verbouwing met de bonnetjes en betaalbewijzen. De belasting kan hierom vragen. Is je persoonlijke situatie veranderd omdat je je baan bent kwijt geraakt of je gaat scheiden en je hebt geen geld om het huis op te knappen kan in enkele gevallen de bank bijspringen. De bank heeft er baat bij dat het huis zonder restschuld wordt verkocht.
Taxatie
Om een 2e hypotheek te kunnen aanvragen zal de bank om een taxatie rapport vragen. Afhankelijk van de waarde zal de taxateur een waarde voor verbouw vermelden en een waarde na verbouw. De taxateur zal de verbouwing in zijn rapport kort beschrijven. Standaard wordt 70% van de totale kosten van de bouw opgeteld bij de waarde voor verbouw, maar er zijn uitzonderingen.
Bij een aanbouw ontstaat er extra leefruimte en dan komt er extra leefruimte bij. Om een voorbeeld te geven: In hartje centrum kost 1 m2 € 5000,00 dan kunt u nagaan welk bedrag aan extra leefruimte kan opleveren. De kosten voor energiebesparende maatregelen zoals het vervangen van een ouderwetse ketel naar een HR-ketel of enkel glas vervangen naar HR Glas kunnen ook voor 100% worden meegenomen.
Zelf ben ik inmiddels een aantal maanden ook Register Taxateur en het eerste huis taxeerde was aan de Giraffestraat en nu heb ik er al bijna 100 uitgewerkt. Veel van deze rapporten werden gebruikt voor een verbouwing, dan is het handig dat ik ook nog een tijdje een klusbedrijf heb gehad.
Ik weet wat het kost om een verbouwing te doen en adviseer de opdrachtgever, verwerk het in het rapport op een manier dat ik ervan ben dat de opdrachtgever de juiste hypotheek zal krijgen.
Advies
Voor advies kan je ons altijd bellen, of loop even binnen de koffie staat altijd klaar en het eerste advies is altijd gratis! Tevens verzorgen wij een erkende NWWI taxatie, zorgen wij ook de juiste hypotheek of de aanpassing hiervan. Heeft u plannen om te gaan verbouwen om uw huis voor de juiste prijs toch te gaan verkopen?
We horen het graag!
Arjan van de Ruit
Antilopestraat 39, Rotterdam Kralingse Veer